Reklam

BAYDER’de ‘Bayburt Ağzı’ konuşuldu

Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından haftalık gerçekleştirilen kültür sohbetlerinde ‘Bayburt Ağzı’ konulu bir sunum gerçekleşti.

Bayburt Sağlık İl Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Ekrem Hatipoğlu, yaptığı sunumda, Bayburt’un Türklüğün yoğruldunu yer olduğunu belirterek, Bayburt’un ağız olarak Türk Dünyası’ndan izler taşıdığını ifade ederek, Azerbaycan Türkçesi, Kerkük ağzı, Bayırbucak ağzı, Doğu Türkistan ağzı, Tebriz ağzı ile çok küçük farklarla benzerlikler bulunduğunu belirtti.

Hatipoğlu, Bayburt’un Türkiye içerisinden de çeşitli göçler nedeniyle etkilendiğini ve bunların başında 93 harbinde yaşanan göçlerde Bayburt’ta ‘Kars Muhaciri’ olarak bilinen aileler vasıtasıyla Bayburt ağzına giren kelimeler olduğunu, ‘da’ ekinin Trabzon’la olan ekonomik ve akrabalık bağlarından dolayı Bayburt ağzına girdiğini, Gümüşhane, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Malatya gibi illerin ağzıyla benzerlikler olduğunu belirtti.

Ayrıca ‘sımışka’, ‘kapuska’, ‘istikan’ kelimelerinin Rusça’dan, ‘dığa’, ‘doduk’, ‘tetik’ kelimelerinin Ermenice’den, ‘gafeka’ kelimesinin Rumca’dan geçen ve güncel hayatta kullanılan kelimeler olduğunu söyleyen Hatipoğlu, “Birlikte çok fazla yıl yaşadığımız milletler. Bayburt öz Türkçe’den hiç uzaklaşmamış. Bugün Türk Dünyasını Bayburt ağzıyla dolaştığınızda tercümana gerek kalmayacak kadar sadece bir Türkçemiz var” şeklinde konuştu.

Hatipoğlu’na teşekkür eden BAYDER Başkanı Fatih Dündar, kendisine çeşitli hediyeler takdim etti.

Önder Eryılmaz’ın şiirlerinden okuduğu programa İsmail Öksüz ise ‘Sümmani Baba’ ve ‘Hicrani Baba’dan söylediği deyişlerle renk katıı. Uğur Dündar’ın da sahne aldığı program Kurban Çil’in seslendiği türküler ve koro türkülerle son buldu.

Reklam
Kültür Sohbetleri’nde ‘Objektifimden Bayburt’
BAYDER’de Ata Sporu Cirit anlatıldı
Bayburt sivil toplum kuruluşları 12. ortak toplantısını yaptı
BAYDER’den iki ayrı ‘Çanakkale’ konferansı
İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. yıldönümü anıldı
Kültür Sohbetleri’nde Hocalı Şehitleri anıldı
Fırat Kızıltuğ’a onursal üyelik
Kültür Sohbetleri’nde Binali Selman anıldı
Derneğimizde ‘Dil, Kültür ve Kültürlülük’ konuşuldu
Kültür Sohbetleri’nde ‘Objektifimden Bayburt’
BAYDER’de Ata Sporu Cirit anlatıldı
Bayburt sivil toplum kuruluşları 12. ortak toplantısını yaptı
BAYDER’den iki ayrı ‘Çanakkale’ konferansı
İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. yıldönümü anıldı
Kültür Sohbetleri’nde Hocalı Şehitleri anıldı
Fırat Kızıltuğ’a onursal üyelik
Kültür Sohbetleri’nde Binali Selman anıldı
Derneğimizde ‘Dil, Kültür ve Kültürlülük’ konuşuldu
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ