Faaliyetlerimiz

Faaliyetlerimiz:

• Kültür Sohbetleri

Geleneksel olarak 2014 yılından günümüze her hafta cuma günleri akşamında gerçekleştirilen programlardır. BAYDER Kültür Salonunda gerçekleştirilen bu programlarda sözlü yazılı ve folklorik kültürel öğeler işlenmektedir.

• Fasıl Geceleri

Ramazan Ayına özel gerçekleştirilen programlardır.

• Uluslararası Şiir Şölenleri

Yurt dışı, yurt içi ve ilimiz şairleriyle gerçekleştirdiğimiz ulusal nitelikli şiir programlarıdır. (Geleneksel program yılda bir kez)

• Şiir Dinletileri

Şairlerimiz ve Bayburt Üniversitesi ÜNİ BAYDER Kulübü öğrencileriyle değişken zamanlarda şiir sunumlarının yapıldığı programlardır.

• Aşıklık Geleneği ve Aşıklar Şöleni

Halk Edebiyatına ve Aşık Edebiyatına yönelik yöremizde Dede Korkut’tan günümüze süre gelen aşıklık geleneğinin ilimizdeki varisleri ve Türkiye’de tanınmış bu   geleneğin yaşayan öncü isimleri ile aşıklık geleneğini yaşatma ve genç nesillere sunma adına gerçekleştirilen programlardır.

• Kurtuluş Programları

İlimizin kurtuluş yıldönümüne yönelik bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak için         gerçekleştirdiğimiz programlardır.

• Hekat Geceleri

Ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş sözlü edebiyatın önemli bir bölümünü oluşturan hekat geleneği  derneğimiz tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Bu programlara TRT de büyük ilgi göstermiştir. Bu programlarımızın bir kısmı TRT 1, TRT HABER ve diğer TRT    kanallarında yayınlanmıştır.

• Uluslararası Şiir Yarışmaları

Bu yarışmalarımız uluslar arası ve Türkiye genelinde yapılmaktadır. Her iki yılda bir        gerçekleştirilen bu yarışmalarda ilk 10’a giren şiirler şiir yorumcuları tarafından      seslendirilerek geniş katılımlı ödül töreni ile ödüllendirilmektedir. 2013 yılı Türkiye    Geneli en büyük şiir yarışma organizasyonu seçilen 7 ‘den 70’e Şiirler Yarışıyor ve          Şair Zihni Şiir Yarışması’na katılan şiirlerden “Şiirin Türküsü-I” adlı kitap          derlenmiştir.

• Hikaye Yarışmaları

Türkiye geneli olan bu yarışmalar “Dede Korkut Hikaye Yarışması” adıyla her iki yılda bir kez yapılmaktadır.

• Türkü Yarışmaları

“Bizim Türküler” BAYDER Türkü Yarışması adıyla gerçekleştirilen bu programlara her okulu temsilen bir yarışmacı katılmaktadır. Yarışmacılara müzik eğitimi de verilmektedir. Yarışmanın finali geniş katılımlı olarak gerçekleştirilmektedir.

• Tiyatro

Dernek bünyesinde kurulan “Tiyatroom” tiyatro ekibinin belirli aralıklarla sahnelediği tiyatro etkinlikleri

Projelerimiz

Bayburt’un Kabuğunu Kıran İncileri (2015-2016) İKG PRO

Avrupa Birliği Mali Yardımlar Daire Başkanlığı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından finanse edilen Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranlarının Artırılması Hibe Programı kapsamında gerçekleştirilen projedir.

ilimiz kız çocuklarının eğitimine, eğitim ortamlarına ve mesleki gelişimlerine yönelik gerçekleştirilen projedir.

Dezavantajımız, Bize Engel Olmasın (2016-2017) İKG PRO

Avrupa Birliği Mali Yardımlar Daire Başkanlığı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından finanse edilen Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında Bayburt’ta sera, seracı eğitimi ve istihdamı için gerçekleştirilen projedir.

BAYDER, 2010 yılından günümüze “gelenekten geleceğe ilkesi ile 13’ü TRT programı olmak üzere 300’ün üzerinde önem arz eden programlar gerçekleştirmiştir.