BAYDER

Faaliyetlerimiz

• Dil Sultanlarımız

Bu programlarımız, ilimizde yöremizde ve ülkemizde yetişen büyük değerleri; hayatıyla, sanatıyla, eserleri ve önemli yönleriyle işleyerek halka sunduğumuz ve görsel-işitsel kayıt oluşturduğumuz programlardır.

• Şairlerimiz-Şiirlerimiz

Yaşayan günümüz şairleri ile yapılan programlardır.

•  Aşık Şölenleri

Halk Edebiyatına ve Aşık Edebiyatına yönelik yöremizde Dede Korkut’tan günümüze süre gelen aşıklık geleneğinin ilimizdeki varisleri ve Türkiye’de tanınmış bu geleneğin yaşayan öncü isimleri ile aşıklık geleneğini yaşatma ve genç nesillere sunma adına gerçekleştirdiğimiz programlardır.

• Türkü Geceleri

Ülkemizin her bir yöresinin türkülerinin programa katılan herkes tarafından koro olarak seslendirildiği gecelerdir.

• Fasıl Geceleri

Bu programlarımız Bayburt’ta ramazan ayına özel yaptığımız gecelerdir.

• Şair Zihni Şiir Şölenleri

Bu programlar yurt dışından ve yurt içinden şairleri davet ederek kendi şairlerimizi de dahil ederek gerçekleştirdiğimiz ulusal nitelikli programlardır.

• 7 ‘den 70’e Şiirler Yarışıyor

Türkiye geneli şiir yarışmasıdır. İlk yarışma programımıza 47 farklı ilden şiirler katılmıştır. Dereceye giren ilk on şiir ödüllendirilmiştir. 2013 yılı Türkiye Geneli en büyük şiir yarışma organizasyonu seçilmiştir. (Geleneksel olarak bu yarışma programımız devam edecektir. Yarışmaya katılan şiirler kitap olarak yayımlanacaktır. )

• Hekat Geceleri

Programlarımızın en ulusal olanıdır. Bu programlara TRT de büyük ilgi göstermiştir ve birçoğu TRT 1, TRT HABER ve diğer TRT kanallarında yayınlamıştır.

• Kurtuluş Programları

İlimizin kurtuluş mücadelesine yönelik bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak için gerçekleştirdiğimiz programlardır.

• Kültür Geceleri

Unutulmaya yüz tutmuş bazı geleneklerin hatırlanması, yaşatılması ve aktarılması için daha çok geleneklerin ön planda olduğu programlardır.

• Tiyatro

Derneğimiz bünyesinde kurduğumuz “Tiyatroom” ekibimiz ile belirli ve önemli zamanlarda sahnelenecek tiyatro ve çekimi yapılacak  film çalışmaları (İlk tiyatro oyunumuz “Kalp Hırsızı-2”  Aralık ayında…)

• Ağız Barları

• Hikaye yarışmaları

……………………..

• Şiir Dinletileri

• Kitap ve Envanter Çalışmaları

………………………….

• Araştırma ve Tarihi-Kültürel Belge ve Kaynak Oluşturma

………………………..

2010 yılından bugüne; “gelenekten geleceğe ilkesi ile 8’i TRT programı olmak üzere 200’e yakın program gerçekleştiren derneğimiz, kültürel değerleri yeniden yaşatma hedefi ile bu programlarına devam etmektedir.